Vi informerer med dette om at vi bruker cookies på våre nettsider, blant annet til statistiske formål. Du kan lese mer om bruken av cookies her >>

Roger om TAK

Ett tak skal beskytte hus eller hytte mot regn, soloppvarming, snø og vind og bør skiftes hvert 20-25 år.

Ett tett tak er viktig for oss alle mens ett flott tak er viktig for noen. Det finnes uansett uttallige valg når man skal kjøpe nytt tak, som shingel, stein eller plater for å nevne noen.

Å legge tak er en stor og omfattende jobb, og det er mange usikkerhetsmoment man skal ta hensyn til som vær, høyde og skrå hellinger.

SLIK GJØR DU:
Først skal de gamle steinene fjernes. Du kan noen ganger både få solgt eller gitt bort de gamle steinene og på den måten også fraktet bort. 

UNDERTAKET:
Undertaket er en viktig del av husets konstruksjon. som vil gi en sikkerhet mot inntrengning av vann, snø og is i isolasjonen og konstruksjonen med dertil mulige fukt- og vannskader.

LEKTER OG SLØYFER:
Sløyfene legges fra raft til møne og plasseres oppå undertaket og over taksperrene.

LEGG TAKSTEIN:
Dette krever nøyaktighet, og er ikke spesielt vanskelig i seg selv. Begynn nedenfra og arbeid deg oppover.

TAKSIKRING:
Et tak trenger sikring, som eks. snøsikring og stiger. Vær også klar over at arbeidsmiljøloven krever typegodkjent utstyr for trygg og sikker forflytning på taket. Du er ansvarlig for de som beveger seg opp på taket for å arbeide. Du er også ansvarlig for at snø og is ikke faller ned fra taket og skader folk eller
gjenstander. Det er derfor viktig med riktig snøsikring.

TAKMØNE:
En spesielt utsatt del av taket da mønene er takets høyeste punkt der hvor takflatene møtes. 

FÅ HJELP:
Dersom du synes at prosjektet virker for stort, finnes det mange dyktige
takleggere som gjerne hjelper deg.

Med hilsen Roger i Halsnøy

 

Til topp