×

Vi informerer om at vi bruker cookies (informasjonskapsler) på våre nettsider, blant annet til statistiske formål. Du kan lese mer om bruken av cookies her >>

Innvendig panel

Innvendig panel

Har du tenkt tanken men er usikker på hvordan du skal gå frem? Uansett om du er nybegynner eller har litt erfaring kan vi gi deg rådene du trenger for å komme igang, og ikke minst - for å gjennomføre!

Avgjørende for hvordan du skal benytte panelet, er rommets form. Hvis du monterer panel liggende, vil rommet virke lenger og takhøyden mindre, mens med stående panel er virkningen motsatt. Med andre ord så forandres inntrykket av ett rom, avhengig av hvordan panelet brukes.

En løsning som har vært brukt mye opp gjennom årene, er panel som avsluttes et stykke opp på veggen, som gir bruksmulighet til en rekke varianter av farger og panelprofiler. Man avslutter brystpanelet med en spesiell list på toppen, som også finnes i flere varianter. Noen har tatt det enda lenger og avsluttet panelet med en hylle.

Når det er snakk om panel i taket så er det viktig å vurdere, og ikke minst ta hensyn til, hvordan lyset kommer inn fra vinduer og lamper i rommet. Både type panel og retningen den skal brukes, bør velges basert på dette. Å la panelet gå fra vindu og innover i rommet, er som oftest mest naturlig.

Ved ekstra stor takhøyde i rommet kan man helt fint leke seg litt ved å kombinere stående og liggende panel i større grad. Dette vil gi en spennende effekt i boliger med stor takhøyde.

Diagonalt montering kan også være en variant som passer noen, eventuelt at man kompletterer med listverk for å fremme ett mønster eller bare for å bryte opp store veggflater for på den måten å gjøre dem mer interessante. 

Richard om PANEL

Liggende, stående eller rett og slett plater. Vi kan vi gi deg rådene du trenger for å komme igang, ...

Når du har bestemt deg for hvilken retning du ønsker å legge panelet, farger og material du vil ha, er det på tide å gjøre selve jobben.  

Viktigå tenke på:

Overflatebehandling:
Ved å overflatebehandle panelet før bruk kan man unngå problemer i etterkant, for har du tenkt på at panelet kan få "krympestriper" eller "tørkesprekker" hvis du monterer og så behandler?

Trefuktighet, svelling og krymping:
Fuktigheten i norske boliger varierer med årstiden men naturprodukter vil naturlig nok krympe og svelle i takt med dette. Best mulig resultat oppnår du derfor ved å vente til panelet er aklimatisert til rommets "klima" før du monterer. Dette skjer i løpet av noen uker (avhengig av årstid).

Beregning av panel:
Ta nøyaktige mål og regn ut vegg eller takflate hvor du ønsker å montere utvalgt panel. Det er så viktig å ta høyde for kapp. Her er det vanlig å regne med at 7-10% går til spille.

Verktøy du bør ha:

 • hammer
 • dor
 • meterstokk
 • blyant
 • vater
 • sag
 • kapp- og gjærsag
 • vinkelhake
 • elektrisk drill og bor
 • spiker/skruer
 • skrujern

Montering:
Dette avhenger av profiltype panel man bruker, og om det er vegg, tak, våtrom osv. For å få en mest mulig korrekt anvisning til hvordan du skal montere, snakk med oss i butikken etter at du har valgt deg ut panelet du ønsker.

Hilsen Richard i Båstad

Mikael om LISTVERK

Listverk brukes til å understreke og fremheve rommets særpreg, og vi kan tilby et stort utvalg av li...

Listverk brukes til å understreke og fremheve rommets særpreg, og vi kan tilby et stort utvalg av listverk hvor vårt sortiment strekker seg fra smale, enkle linjer, til de brede, markerte og profilerte listene som:

Taklister:
Brukes i overganger mellom vegg og tak.

Gulvlister / fotlister:
Brukes i overganger mellom vegg og gulv.

Brystningslister:
Brukes i overgangen mellom 2 forskjellige materialer brukt på en vegg.  

Karmlister:
Brukes rundt dører og vinduer for å dekke fugen mellom vindus/dørkarm og vegg.

Brannmurslister:
Brukes til overganer f.eks. mellom mur og panel, eller andre typer skjøter.

Feielister / vaskelister:
Brukes utenpå gulvlist/dørterskel for å dekke fuge mellom gulv og list.

Flere av våre butikker fører også hvitmalt listverk og enklere enn det, blir det ikke!

Vi kan lister, så snakk med oss og vi hjelper deg å velge riktige lister til riktig bruk.

Hilsen Mikael i Evje

Til topp