BYGGI-mannen Thor sier:

BYGGI-mannen Thor sier:

Vår kjede er full av menn og kvinner som er tvers gjennom en "BYGGI-mann" med enorm kunnskap om alt fra bygging av garasje til legging av nytt stuegulv. Vi ønsker å spre vår kunnskap så den kommer deg til gode, så her får du noen gode tips på veien:

BYGGI-MANNENS TIPS:

Skal du legge nytt GULV?

Et fint og rent gulv gir det beste førsteinntrykket til gjester og en god og varm følelse hver gang ...

BYGGI MANNENS RÅD:

Sørg for at det aktuelle gulvet tåler den forventede slitasjen i bruksområdet. Enkelte områder er utsatt for større slitasje enn vanlig. Det må i så fall legges ekstra vekt på produktkvalitet og overflatebehandling.

Forventet slitasje må alltid legges til grunn for valg av produkt. Vi anbefaler bruk av oljede overflater på områder med ekstra stor slitasje, og alltid i kombinasjon med et anbefalt vedlikeholdsprogram. Oljede overflater er lettere å vedlikeholde og beholder sin kvalitet og sitt utseende dersom de etterbehandles med jevne mellomrom. På andre områder er overflatebehandlingen mer fleksibel, og her kan både oljede og lakkerte overflater benyttes. 

TIPS OG RÅD TIL LEGGING AV GULV:

Underlagstemperaturen:
Bør være på 15 °C, eller +20 °C, u/legging og frem til limet er helt herdet.

Arbeidsforhold:
Den relative luftfuktigheten i rommet må ligge på mellom 20 % og 65 %. Hvis luftfuktigheten er for høy, trekker gulvbordene til seg fukt og utvides. Alt arbeid som fører til økt luftfuktighet i omgivelsene hvor gulvet skal legges, f.eks. maling og tapetsering, må fullføres før gulvet legges.

Underlagskvaliteten:
Må være rent og tørt, homogent og jevnt samt fritt for olje, fett, støv og løse eller skjøre partikler. Maling, sementslam og andre restmaterialer må fjernes. Planhet undergulv: (2 m lengde +/- 3 mm)

Betong/sementmasse:
Må grunnes og rengjøres grundig.

Tre-/gipsplater (f.eks.sponplater, kryssfiner)
Lim/skru platene fast på bærekonstruksjonen. De må festes til underlaget.

Akklimatisering:
Tregulv må akklimatiseres før legging. Hvis fuktighetsinnholdet i trebordene ikke er likt omgivelsene, kan det føre til at de utvider seg / trekker seg sammen i større grad enn de skal.

Kom gjerne til oss og vi kan forsikre deg om at du vil få det riktige gulvet!  

 

Hvor mye MALING trenger du?

Lurer du på hvor mange spann med maling du trenger? BYGGI-Mannen Thor er her for å forklare!

BYGGI-MANNENS TOMMELFINGERREGEL: 

Lurer du på hvor mange spann med maling du skal kjøpe? Her kommer tommelfingelregelen:
En liter med maling vil vanligvis dekke ett strøk på 8-12m av veggen. Malingen kommer som oftes i 10-liters-spann. Det vil si at ett spann vil normalt dekke ett strøk på ca 100m2.

Det første du må finne ut er hvor mange kvadratmeter du ønsker å male, husk i regne bort vinduer, takbord og vindskier. Husk også og legge til for et andre strøk.

Har du funnet ut at flaten du skal male for eksempel er 120m2, dobbler du først antallet og deler deretter på 10. Da trenger du 24 liter. Det betyr at det lønner seg å kjøpe 3 spann á 10 liter (30L). Det burde holde med god margin.

HUSK OGSÅ:

 • Hvis du har maling igjen, er det bare å ta nye strøk.
 • Det står på spannet hvor mange m2 det dekker.
 • Med en god rulle eller pensel er det lettere å tilpasse riktig mengde.

SKAL DU MALE UTE?

Hos BYGGI sier vi alltid at en riktig husmaling utendørs må:

 • tørke raskt – sånn at du rekker 2 strøk på en dag
 • være lett å stryke ut – gir et jevnt og pent resultat
 • ha svært god heft – her har underlaget stor betydning, men de beste malingene ”sitter som klistret”
 • ha egenskaper som gjør den MAKSIMALT værbestandig

HVORDAN MALE NY UBEHANDLET KLEDNING:

STEG 1: FORARBEID
Start med å rengjøre det som skal males. Alt skal være rent, fast og tørt og det er viktig å få bort såperester, så skyld derfor godt med vann. Fuktinnholdet i treverket skal være under 18 % før det males.  

STEG 2: GRUNNING
Ny kledning/trykkimpregnert kledning behandles umiddelbart (ev. innen 3 uker e/oppsetting) med oljegrunning når du skal male. Husk å behandle kuttflatene/endeved ekstra nøye. Dette gir god forsegling av endeveden og ekstra beskyttelse mot råte.

STEG 3: TOPPSTRØK
Påfør to strøk med maling, og ta helst tre strøk på høvlet treverk og detaljer for best beskyttelse. Du kommer til å angre om du har på for lite maling, så bruk opp hele hele spannet. Har du maling igjen, er det bare å ta nye strøk. Det står på spannet hvor mange m2 det dekker. Med en god rulle er det lettere å tilpasse riktig mengde.

SKAL DU MALE INNE?

Kjøp først 1 liter av fargen og mal på en større flate og ta en vurdering. Fargeinntrykket blir ofte annerledes når du får se det på en stor flate og i riktig lys hjemme. Når du har valgt riktig maling, og er igang er det lett som en lek.

TIPS TIL MALING AV NYE GIPSPLATER: 

STEG 1: FORARBEID

Før du dypper penselen i spannet er det viktig å klargjøre veggen du skal male. Vask gjerne veggen med en fuktig klut, og bruk en sparkel over eventuelle skader og hakk. Derretter bør du slipe og fjerne støvet fra de sparklede omeråde.

STEG 2: GRUNNING
Etter sparkel og sliping lønner det seg å grunne en gang med samme rullekvalitet som brukes til toppstrøkene, for å få et jevnere underlag. Da blir det lettere å få et pent og varig resultat.

STEG 3: MALING

 1. Mal et strøk
 2. Slip lett
 3. Fjern støv
 4. Mal det siste strøket

Hos BYGGI finner du et bredt sortiment av maling og tilbehør fra verdens største leverandører til en god pris. I tillegg finner du flinke og behjelpelige ansatte som kan gi deg gode råd og blande malingen for deg til du får den perfekte fargen du ønsker deg!

Den beste MALEPENSELEN

BYGGI Mannen Thor forklarer hvorfor han alltid velger denne.

 

BYGGI MANNENS VALG: JORDAN ULTIMATE

Ser du etter den beste malepenselen? Da bør du skaffe deg denne.
Ultimate penselen fra Jordan er designet for å ta opp mest mulig maling for hver gang den dyppes i spannet. Dermed kan du male et større område i mellom hvert dypp som gjør arbeitet enklere, raskere og behageligere. I tillegg fordeler penselen malingen jevnere og i riktig tykkelse som føret til at veggen blir best mulig beskyttet. Håndtaket er solid og ergonomisk, og børsten er er lett å rengjøre.

HUSK OGSÅ: FORLENGERSKAFT

Jordan Ultimate penselen kan også brukes med forlengerskaft. Det kan du montere enkelt ved å trykke av baklokket av penselen, og sette inn skaftet. Med forlengerskafet maler du høye og store flater enklere, og du kan spare masse krefter hvis du for eksempel skal male fasaden eller terrassen. 

Skal du male inne eller ute?  Hos BYGGI finner du et bredt sortiment av maling og tilbehør fra verdens største leverandører til en god pris.

------------------------------------------------------------------------------------

Se også:

Hvor mye maling trenger du?

Skal du legge ny TERRASSE?

Riktig montering av terrassebort og høy kvalitet på skruer er avgjørende for en trygg og holdbar ter...


STEG-FOR-STEG FOR Å BYGGE EN TERRASSE:

 1. Planlegging/oppmåling
 2. Bærebjelker/terrassebjelker
 3. Montering terrassebord
 4. Montering rekkverk
 5. Montering trapp

FORARBEID FOR Å LEGGE EN PLATTING:

 1. Forbered bakken hvor platting skal legges. Den bør være så fast og jevn som mulig, og med et fall som leder vekk vann. Hvis den ikke er det, må du bruke litt tid på å rette den ut eller gjøre den mer solid.
 2. Fjern de øverste 20-30 centimeterne og legg ned en fiberduk før du fyller tilbake med grov grus. Fiberduken hjelper både med å holde grusen på plass og hindrer at ugresset vokser opp mellom terrassebordene.
 3. Komprimer grusen med en valse.  
 4. Ved ujevnt terreng, bruk pukk til å fylle igjen søkk, samt for å jevne ut bakken
 5. Legg ut fiberduken og et tynnere lag med grus over der igjen

5 EKSPERT-TIPS FRA BYGGI MANNEN

 1. Avstanden mellom terrassebordene bør være 3-5mm. Setter du en målestokk på høykant og drar terrassebordene inntil hverandre vil du få en riktig og gjevn resultat på en enkel måte.
 2. Hvis høyden på terrassen er over 50cm, må det monteres rekkverk for å få en forskriftsmessig oppført terrasse.
 3. Om kuvingen skal plasseres oppover eller nedover er det uenighet blant ekspertene. Et praktisk og smart kompromiss er dermed å velge fritt og ha den fineste siden opp.
 4. Helt nye trykkimpregnerte terrassebord er fuktige og krymper. De må derfor legges med mindre avstand enn de vedlikeholdsfrie.
 5. Bruk skruer av god kvalitet som holder bedre over tid. Vi anbefaler Novipro A2 til trykkimpregnert terrassebord, A4 til MøreRoyal og A4 til bruk i aggressive miljøer som brygger og lignende. Skruene har vokset overflate, fibercut og er delgjenget.

Hos BYGGI finner du et bredt utvalg på terrassebord og tilbehør, samt fagfolk med kunnskap og erfaring som kan veilede deg til drømmeterrassen.
____________________________________________________

Trenger du mer terrasse-inspirasjon? Se også:

 

Richard om PANEL

Liggende, stående eller rett og slett plater. Vi kan vi gi deg rådene du trenger for å komme igang, ...

Når du har bestemt deg for hvilken retning du ønsker å legge panelet, farger og material du vil ha, er det på tide å gjøre selve jobben.  

Viktigå tenke på:

Overflatebehandling:
Ved å overflatebehandle panelet før bruk kan man unngå problemer i etterkant, for har du tenkt på at panelet kan få "krympestriper" eller "tørkesprekker" hvis du monterer og så behandler?

Trefuktighet, svelling og krymping:
Fuktigheten i norske boliger varierer med årstiden men naturprodukter vil naturlig nok krympe og svelle i takt med dette. Best mulig resultat oppnår du derfor ved å vente til panelet er aklimatisert til rommets "klima" før du monterer. Dette skjer i løpet av noen uker (avhengig av årstid).

Beregning av panel:
Ta nøyaktige mål og regn ut vegg eller takflate hvor du ønsker å montere utvalgt panel. Det er så viktig å ta høyde for kapp. Her er det vanlig å regne med at 7-10% går til spille.

Verktøy du bør ha:

 • hammer
 • dor
 • meterstokk
 • blyant
 • vater
 • sag
 • kapp- og gjærsag
 • vinkelhake
 • elektrisk drill og bor
 • spiker/skruer
 • skrujern

Montering:
Dette avhenger av profiltype panel man bruker, og om det er vegg, tak, våtrom osv. For å få en mest mulig korrekt anvisning til hvordan du skal montere, snakk med oss i butikken etter at du har valgt deg ut panelet du ønsker.

Hilsen Richard i Båstad

Mikael om LISTVERK

Listverk brukes til å understreke og fremheve rommets særpreg, og vi kan tilby et stort utvalg av li...

Listverk brukes til å understreke og fremheve rommets særpreg, og vi kan tilby et stort utvalg av listverk hvor vårt sortiment strekker seg fra smale, enkle linjer, til de brede, markerte og profilerte listene som:

Taklister:
Brukes i overganger mellom vegg og tak.

Gulvlister / fotlister:
Brukes i overganger mellom vegg og gulv.

Brystningslister:
Brukes i overgangen mellom 2 forskjellige materialer brukt på en vegg.  

Karmlister:
Brukes rundt dører og vinduer for å dekke fugen mellom vindus/dørkarm og vegg.

Brannmurslister:
Brukes til overganer f.eks. mellom mur og panel, eller andre typer skjøter.

Feielister / vaskelister:
Brukes utenpå gulvlist/dørterskel for å dekke fuge mellom gulv og list.

Flere av våre butikker fører også hvitmalt listverk og enklere enn det, blir det ikke!

Vi kan lister, så snakk med oss og vi hjelper deg å velge riktige lister til riktig bruk.

Hilsen Mikael i Evje

Ingvild om VARME

Siden ett ildsted veldig ofte skal dekke flere behov så er det greit å starte med å finne ut av hvor...

Dette gjør man ofte ved å svare på følgende spørsmål:

- hvor stort er rommet?
- hvor stort totalareal skal du varme opp?
- hvor skal ildstedet stå?
- skal det være hovedoppvarmingskilde?
- skal det være tilleggsvarme?

Det kan være en fordel med større ildsted sentralt i huset, slik at det kan varme opp store arealer.  Hvis du har en åpen løsning mellom kjeller og resten av  huset, vil du kunne utnytte varmen over hele huset da varmluft alltid vil stige.

Det totale varmebehovet vil normalt ligge mellom 60 - 80 W/m2, avhengig av hustype, isolasjon, ­størrelse på vindusareal, samt ­klimaet der du bor, så et bolighus på 120m2 vil dermed ha ­følgende totale wattbehov (ca.): 120 x 80 W = 9600 W. Hytter har større wattbehov.

Dette er type ildsted du kan velge mellom:

Peisovn:
en mellomting mellom peis og vedovn - utstyrt med stor glassdør som gir deg godt innsyn til bålet. Ypperlig for deg som har lyst på peis men har liten plass.

Peisovn med parafin:
du kan fyre med parafin og ved hver for seg eller samtidig. Kjekt for deg som ønsker å komme hjem til oppvarmet hus.

Vedovn:
kan plasseres overalt, både hjemme og på hytta, på et kjøkken, i stua, gangen eller på et soverom.

Peisinnsats:
med en peisinnsats har du muligheten til å mure din egen drømmepeis eller sette opp en elementpeis. Her har du flere modeller å velge mellom.

Ved plassering av ildstedet er det fysiske og praktiske hensyn å ta:

- Skorsteinens plassering i rommet
- Skorsteinens innvendige ­tverrsnitt og lengde
- Brannmurens størrelse
- Gulv og evt. forsterkning av gulv

Det er viktig å plassere ett ildsted slik at man får glede av både å se bålet og ikke minst å føle varmen der du tilbringer mest tid i rommet.

Hvis du synes det ser vanskelig ut å få plassert ildstedet der du vil ha det, ta gjerne med tegning av rommet det er snakk om til oss, så vil vi hjelpe deg med å finne den beste løsningen.

Hilsen Ingvild i Nome

Roger om TAK

Ett tak skal beskytte hus eller hytte mot regn, soloppvarming, snø og vind og bør skiftes hvert 20-2...

Ett tett tak er viktig for oss alle mens ett flott tak er viktig for noen. Det finnes uansett uttallige valg når man skal kjøpe nytt tak, som shingel, stein eller plater for å nevne noen.

Å legge tak er en stor og omfattende jobb, og det er mange usikkerhetsmoment man skal ta hensyn til som vær, høyde og skrå hellinger.

SLIK GJØR DU:
Først skal de gamle steinene fjernes. Du kan noen ganger både få solgt eller gitt bort de gamle steinene og på den måten også fraktet bort. 

UNDERTAKET:
Undertaket er en viktig del av husets konstruksjon. som vil gi en sikkerhet mot inntrengning av vann, snø og is i isolasjonen og konstruksjonen med dertil mulige fukt- og vannskader.

LEKTER OG SLØYFER:
Sløyfene legges fra raft til møne og plasseres oppå undertaket og over taksperrene.

LEGG TAKSTEIN:
Dette krever nøyaktighet, og er ikke spesielt vanskelig i seg selv. Begynn nedenfra og arbeid deg oppover.

TAKSIKRING:
Et tak trenger sikring, som eks. snøsikring og stiger. Vær også klar over at arbeidsmiljøloven krever typegodkjent utstyr for trygg og sikker forflytning på taket. Du er ansvarlig for de som beveger seg opp på taket for å arbeide. Du er også ansvarlig for at snø og is ikke faller ned fra taket og skader folk eller
gjenstander. Det er derfor viktig med riktig snøsikring.

TAKMØNE:
En spesielt utsatt del av taket da mønene er takets høyeste punkt der hvor takflatene møtes. 

FÅ HJELP:
Dersom du synes at prosjektet virker for stort, finnes det mange dyktige
takleggere som gjerne hjelper deg.

Med hilsen Roger i Halsnøy