×

Vi informerer om at vi bruker cookies (informasjonskapsler) på våre nettsider, blant annet til statistiske formål. Du kan lese mer om bruken av cookies her >>

Ingvild om VARME

Siden ett ildsted veldig ofte skal dekke flere behov så er det greit å starte med å finne ut av hvor stort ildsted du har behov for.

Dette gjør man ofte ved å svare på følgende spørsmål:

- hvor stort er rommet?
- hvor stort totalareal skal du varme opp?
- hvor skal ildstedet stå?
- skal det være hovedoppvarmingskilde?
- skal det være tilleggsvarme?

Det kan være en fordel med større ildsted sentralt i huset, slik at det kan varme opp store arealer.  Hvis du har en åpen løsning mellom kjeller og resten av  huset, vil du kunne utnytte varmen over hele huset da varmluft alltid vil stige.

Det totale varmebehovet vil normalt ligge mellom 60 - 80 W/m2, avhengig av hustype, isolasjon, ­størrelse på vindusareal, samt ­klimaet der du bor, så et bolighus på 120m2 vil dermed ha ­følgende totale wattbehov (ca.): 120 x 80 W = 9600 W. Hytter har større wattbehov.

Dette er type ildsted du kan velge mellom:

Peisovn:
en mellomting mellom peis og vedovn - utstyrt med stor glassdør som gir deg godt innsyn til bålet. Ypperlig for deg som har lyst på peis men har liten plass.

Peisovn med parafin:
du kan fyre med parafin og ved hver for seg eller samtidig. Kjekt for deg som ønsker å komme hjem til oppvarmet hus.

Vedovn:
kan plasseres overalt, både hjemme og på hytta, på et kjøkken, i stua, gangen eller på et soverom.

Peisinnsats:
med en peisinnsats har du muligheten til å mure din egen drømmepeis eller sette opp en elementpeis. Her har du flere modeller å velge mellom.

Ved plassering av ildstedet er det fysiske og praktiske hensyn å ta:

- Skorsteinens plassering i rommet
- Skorsteinens innvendige ­tverrsnitt og lengde
- Brannmurens størrelse
- Gulv og evt. forsterkning av gulv

Det er viktig å plassere ett ildsted slik at man får glede av både å se bålet og ikke minst å føle varmen der du tilbringer mest tid i rommet.

Hvis du synes det ser vanskelig ut å få plassert ildstedet der du vil ha det, ta gjerne med tegning av rommet det er snakk om til oss, så vil vi hjelpe deg med å finne den beste løsningen.

Hilsen Ingvild i Nome

Til topp